Kawa aromatycznie palona

Kiedy wysokiej jakości kawa jest uprawiana i przetwarzana w najlepszych warunkach, a następnie starannie palona i świeżo mielona przed przygotowaniem, otwierają się prawdziwe pokłady aromatów. Pojawiają się nuty owocowe, takie jak jeżyna, mango czy grejpfrut. Potem dołączają kwiatowe nuty róży, jaśminu czy rumianku. Przyjemne, drzewne i ziemiste składniki dopełniają doznania smakowe. Cukry zapewniają wyraźny bukiet i nadają kawowym niuansom miodu lub trzciny cukrowej, kwasy zapewniają niezbędny dotyk orzeźwienia. 

Tajemnica palenia kawy

Palenie kawy to tradycyjne rzemiosło i ma kluczowe znaczenie dla smaku kawy. Każda palarnia kawy tworzy dla każdej kawy własny profil palenia, co podkreśla indywidualny charakter kawy. Ważne jest, aby kawa pochodziła wyłącznie ze zrównoważonych, kontrolowanych i certyfikowanych upraw. 

Ziarno kawy składa się z około 300 000 do 400 000 komórek. Podczas palenia zachodzą bardzo złożone reakcje chemiczne, w każdej komórce powstaje około 1000 nowych aromatów lub związków. Kawa jest więc jednym z najbardziej aromatycznych produktów ze wszystkich i zawiera znacznie więcej substancji aromatycznych niż wino. Praca palarni kawy w dużej mierze determinuje smak kawy. Znanych jest około 800 różnych smaków kawy palonej. W kawie występuje również ogromna różnorodność ponad 50 różnych rodzajów kwasów. To, jak kawa smakuje i jakie zawiera kwasy, często zależy od kilku sekund. Kawa palona w około 190 stopniach przez około 20 minut, rozwija swój pełny aromat we wszystkich aspektach, przy niskiej zawartości kwasu. Tylko mając duże doświadczenie i umiejętność, palarnia kawy może udoskonalić kawę, paląc ją według własnego uznania.

Kawa spalona na czekoladę

Ciemniejsze palenie jest przeprowadzane w temperaturze do 225 stopni Celsjusza w czasie około 20 minut. Ziarno pęka po raz drugi. Olej wycieka przez porowatą powierzchnię. To tworzy intensywne smaki. Aromat świeżo palonej kawy przypomina orzechy lub czekoladę. Ziarna o smaku czekoladowym nadają się na przykład jako baza do latte macchiato lub cappuccino. Po zakończeniu palenia kawy i ulotnieniu się dwutlenku węgla, jest ona wprowadzana na rynek. Całe ziarna nadają się na przykład do użytku w całkowicie automatycznych ekspresach do kawy. Całe ziarna kawy to również dobry wybór dla koneserów, którzy lubią kawę świeżo mieloną. 

Niemal każda świeżo palona kawa jest nieco gorzka, kwaśna i słodka. Kolejnymi małymi łykami przekonasz się, jaka jest równowaga między poszczególnymi smakami. W pysznej kawie kwasowość jest subtelna, odrobina słodyczy rekompensuje tę kwasowość, a goryczka bogaci smak.